Cucur Udang

Bahan- Bahan

1kg Tepong Gandum
1/2 kg Udang Segar yang telah di buang Kulit
Daun Kucai - ikut suka le kalau suka sayur, banyak le sikit, di potong
Garam Secukup Rasa
3 biji Telur
1 sudu teh Baking Pauder
Air secukupnya - ikut kepekatan yang di perlukan
Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara

Semua bahan dicampur sekali bagi rata kecuali tepung, digaul sedikit demi sedikit supaya lebih rata, bila dah siap di gaul biarkan rehat selama 15 minit.

Kemudian bolehlah mengoreng ikut suka le nak bentuk macammana, pakai senduk ke atau pakai tangant dan buat jemput-jemput macam pisang. gorengan sampai garing, angkat dan potong ikut kesukaan saiz le.

Kuah Kacang

1 paket kacang tanah - di goreng tanpa minyak, buang kulit dan tumbuk halus.

10 biji cili kering
5 ulas bawang merah
sedikit belacan

Bahan ni di goreng dan tumbuk semuanya. tumis sampai wangi, masukkan kacang yang di kisar, masuk air, garam secukup rasa dan gula secukup rasa kemudian biar sampai mendidih, rasa kalau dah ok siap, boleh di hidangkan dgan cucur udang tadi panas-panas.

Note : Gambar x sempat ambil le nanti Kak Mas postkan ye bila dah ada le.

Selamat mencuba.

Ulasan