Lepat Pisang Mudah
Bahan-Bahan
1 sikat Pisang yang masak ranum
(pisang Emas, Pisang Awak, Pisang Montel atau apa2 pisang yang manis)
1/2 cawan gula pasir kalau nak lagi manis tambah la ye
Garam secukup rasa
1 cawan santan pekat
2 cawan Tepong gandom
Daun pisang secukupnya untuk membalut.
Cara-Caranya
Pisang, gula, garam di lenyek sampai hancur, bila dah sebati semua masukkan santan dan gaul rata, kemudian masukkan tepong dan gaul lagi sampai sebati.
bila dah jadi doh yang elok, bungkus dengan daun pisang ikut keretiviti masing2.
bila dah siap kukus dalam pengukus selama 15 minit.
kemudian bolehle di hidangkan.
Sekian Selamat mencuba.
Bahan-Bahan
1 sikat Pisang yang masak ranum
(pisang Emas, Pisang Awak, Pisang Montel atau apa2 pisang yang manis)
1/2 cawan gula pasir kalau nak lagi manis tambah la ye
Garam secukup rasa
1 cawan santan pekat
2 cawan Tepong gandom
Daun pisang secukupnya untuk membalut.
Cara-Caranya
Pisang, gula, garam di lenyek sampai hancur, bila dah sebati semua masukkan santan dan gaul rata, kemudian masukkan tepong dan gaul lagi sampai sebati.
bila dah jadi doh yang elok, bungkus dengan daun pisang ikut keretiviti masing2.
bila dah siap kukus dalam pengukus selama 15 minit.
kemudian bolehle di hidangkan.
Sekian Selamat mencuba.
Ulasan